Piedevas un garšvielas Maltai gaļai


Sāls un pipari burgeram vajadzīgi kā gaiss, bet, kad nonāk līdz šo sastāvdaļu lietošanai, pavāri dalās divās lielās grupās: tie, kuri pievieno garšvielas gaļas grilēšanas laikā, un tie, kuri garšvielas iemaisa maltajā gaļā. Ja svaigi maltus melnos piparus un citas garšvielas pievieno maltajai gaļai pirms tiek veidotas kotletes, tad sāls jāliek cepšanas brīdī. Pievienojot sāli maltajā gaļā pirms burgeri izveidoti un uzcepti, jūs iegūsiet blīvu tekstūru - līdzīgu kā cīsiņiem. Ja sāli pievienosiet tieši pirms grilēšanas, burgeri būs maigi un sulīgi. Uz 1 kg maltās gaļas masas pēc garšas varat pievienot 1–2 tējkarotes sekojošas sastāvdaļas. Tikai nejauciet kopā visas zemāk minētās sastāvdaļas — tā var sabojāt gaļas garšu. Labāk izvēlieties kādas divas vai trīs no saraksta. Burgerus veidojiet cik vien iespējams saudzīgi (atcerieties par struktūru!). Kotletes centrā uztaisiet nelielus padziļinājumus: biezumam vidus daļā jābūt 1,3 cm, bet malās — 1,9 cm. Grilēšanas procesā burgers pieņems pareizo diska formu, pretējā gadījumā to sagaida frikadeļu sindroms. 

WORčESTERAS MĒRCE, GRANULĒTIE VAI SPIESTIE ĶIPLOKI TABASCO MĒRCE, KAJĒNAS PIPARI, PAPRIKA, BRŪNAIS CUKURS, RĪVĒTI MĀRRUTKI, SINEPES, SMALCINĀTA INGVERA SAKNE, SOJAS MĒRCE, BARBEKJŪ MĒRCE

Šo sarakstu var turpināt līdz bezgalībai. Nav ieteicams maltajai gaļai pievienot sīpolus un citus zaļumus, garšaugus, olas, maizi vai panējumu. Tā jūs dabūsiet nevis burgeru, bet gan jau pavisam citu ēdienu. Lai nenodarītu pāri saviem draugiem, sadaliet maltās gaļas masu vienādās porcijās ņemot palīgā svarus. Tā būs garantija, ka visi burgeri būs vienāda izmēra un pagatavosies vienlaicīgi. Veidot sagataves būs vieglāk, ja rokas saslapināsiet aukstā ūdenī, tā maltā gaļa mazāk lips pie rokām. Lai nepagatavotie burgeri nesaliptu, pārklājiet tos ar cepamo papīru vai pārtikas plēvi. Neaizmirstiet uzturēt pareizo temperatūru! Kamēr burgeri netiek grilēti, tie obligāti jātur aukstumā, tad gaļa būs sulīga.

Aleksandrs Vēvers